Hónapok óta eszem vagy reggelire, vagy vacsorára, mert egyrészt csak 5 dkg liszt kell hozzá, mégis olyan sok lesz belőle, másrészt annyira gyorsan elkészül! Nem kell dagasztani, keleszteni, várni, csak kikevered, felkened, és már sütheted is! 😀
A recept nagyon egyszerű:
5 dkg "liszt" (zabpehelyliszt, KF alap, KF kelt, csicseri, kölesliszt....)
1 egész tojás
só a tésztába
kevés víz, de ez annak a függvénye is, teszünk-e bele "no carb rost sütőmixet" is? Ha igen (én szoktam, ha épp van itthon, mert még több lesz a mennyiség....), akkor kicsivel több víz kell bele, mint nélküle
1 kis kanál sütőpor
Fél deka (5 g) friss, vagy egy kis kanálnyi instant élesztő
kicsi fruktóz (az élesztő miatt...)
1 evőkanál olvasztott zsiradék
Azért van benne sütőpor is, élesztő is, mert egyszerűen így a legfinomabb. Nem kötelező így csinálni, de valahogy csak sütőporral "nem olyan". Ahogy csak élesztővel sem. És zsiradék nélkül sem az igazi. Ki kell próbálni persze, hisz nem mindenki ízlése egyforma.
Minden hozzávalót összekeverek, és a vizet csak óvatosan adom hozzá: kenhető tésztát kell kapni. Kenhető, de még nem folyós, lágy galuskatésztához hasonlíthatnám. A fotón szerintem egész jól látszik, hogy ez egy könnyen, jól terülő tészta, és helyenként olyan vékonyra kentem, hogy szinte átlátszik a papír, de az nem baj, mert a térfogatnövelő anyagoknak hála szépen meg fog nőni.
Rákenem a sütőpapírra tetszőleges alakzatban és vastagságban. Ha vastagabb, a tészta is kelt tésztásabb lesz. Ha vékonyabb, nagyobb méretű pizzát kapok cserében. Az első sütés után fogjátok látni, legközelebb milyen vékonyra-vastagra érdemes kenni.
Az én kedvencem a szardíniás-pepperónis változat (nem vagyok terhes pedig....) , de valamiért ez annyira ízlik. Foltokban szoktam kevés joghurtot vagy híg tejfölt pöttyözni a tésztára, arra halmokba rakom a halkonzervet, rászabdalom a pepperónit, végül egy kis reszelt sajt. Most amolyan nemzetek eledele lett, mert dobtam rá egy kis friss, füstölt házi kolbászt is. De bármit lehet amúgy, amit pizzán szívesen látunk.
Én kb. 20 percig sütöm 200 fokon, azt szeretem, ha a szélei ropogósak, belül tésztás, puha. Bármennyire is furcsa, ha csak 5 dkg lisztből készül (no carb nélkül), még akkor is annyira kiadós, hogy én jól tudok lakni vele, az pedig már jelent valamit.
Próbáljátok ki, nagyon gyors, nagyon könnyű, nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése